Datum
- 24-25 sep 2025
Globalisering och digitaliseringen har haft en enorm påverkan på hur arbetsmarknaden ser ut idag. Med nya teknologier har det ställt högre krav på företag att anpassa sig till en mer digitaliserad värld. Detta har i sin tur skapat ett stort gap mellan vad företagen efterfrågar och personalens kompetens.
Att enbart ha en högskoleutbildning räcker inte längre till för att vara kvalificerad för ett arbete. Utan för att förbli konkurrenskraftig behöver du som anställd ständigt utveckla dina kunskaper så du kan möta de behov som efterfrågas av arbetsgivarna. Vi ger dig 3 tips på hur kompetensutveckling kan bli en del av din vardag.
Avsätt tid för det
Med ett hektiskt schema är nog kompetensutveckling det sista du väljer att prioritera. Fel inställning! Faktum är att tid aldrig kommer att ges till dig. Du skapar tid genom att boka in det i din kalender. Det kan ibland räcka med 30 minuter i veckan. Vi har alla en lucka på 30 minuter i vår kalender, så se till att utnyttja den tiden till att utveckla dina kunskaper. Lyssna på en lärorik podcast på väg hem från jobbet eller gå en microlearning-kurs under rasten. Att lära sig blir en naturlig del i din vardag när du väljer att avsätta tid för det.
En investering för din framtid
Du kanske har hört teorin om att du behöver avsätta 10 000 timmar för att bli framgångsrik i en aktivitet. När det kommer till kompetensutveckling så behöver du som tur är inte spendera så många timmar. Syftet med kompetensutveckling är att du inte stannar av när du har de grundkunskaper som krävs för att du ska kunna utföra ditt arbete. Försök istället att vara nyfiken och sträva efter att hela tiden utvecklas. Har du rätt kompetens blir det svårare att ersätta din plats då företaget är i behov av just dina kunskaper.
Investering i dina kunskaper är en vinst för företaget
Det är inte bara tuff konkurrens om jobben utan även bland företagen. De skriker efter rätt kompetens samtidigt som de tvingas varsla sina medarbetare. Genom att du stärker din position med rätt kunskaper gynnar inte det bara dig själv utan även företaget. Arbetar du på ett företag som inte tydligt kommunicerar ut en lärande arbetskultur kan du alltid försöka lyfta fram och föreslå detta. Enligt vissa kollektivavtal finns det även vissa regler som talar om att ett visst antal timmar ska gå till kompetensutveckling. Kika med din arbetsgivare eller facket vad som gäller i ditt avtal.
Nu har vi förhoppningsvis gett dig anledningar till varför du ska fokusera på att utveckla dina kunskaper. För det krävs engagemang och intresse. Avsätt tid för det i din kalender så blir det en naturlig del av din vardag.
Börja resan till ett livslångt lärande!
Vi började igår, när börjar du?
Lagstiftningen kräver idag att redovisnings- och revisonsbyråer genomför KYC (Know Your Customer, eller kundkännedom) varje år. Det innebär att ni både behöver göra en övergripande riskbedömning av hela byråns verksamhet samt kontrollera varje kund årligen.
Läs mer »Easyfairs Nordic, en ledande aktör inom mässindustrin som producerar framstående B2B- och B2C-mässor, meddelar stolt sitt partnerskap med Rekomo, en pionjär inom återvunna och prisvärda kontorsmöbler sedan 1992.
Läs mer »